Het idee onder woningbezitters dat banken de restschuld op een woning niet willen meefinancieren in een nieuwe hypotheek klopt niet.
Dat heeft Dennis Noordervliet, Marketing Hypotheken van ING, woensdag gezegd.
,,Het beeld is ontstaan dat banken niets meer willen financieren, maar de praktijk is heel anders”, vertelt de directeur. Uit angst om de hypotheek niet rond te krijgen, zetten volgens Noordervliet duizenden mensen de woning op voorhand al niet te koop. Hij onderstreept wel dat de hypotheek moet voldoen aan de begin dit jaar aangescherpte financieringsregels.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschrijft dat banken gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn om restschuld mee te financieren. Banken mogen in het geval van een restschuld afwijken van de wettelijke norm die bepaalt dat een lening niet hoger mag zijn dan 105 procent van de waarde van het huis. Voorwaarde is uiteraard dat moet worden getoetst of de woonlasten verantwoord zijn, aldus de brancheorganisatie in een verklaring op haar website
Verhuizen en restschuld
ING, na Rabobank de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, becijferde dat er bijna 4400 huishoudens zijn die dit jaar wel zouden kunnen verhuizen, maar dat niet doen. Dat is volgens ING-directeur Noordervliet een van de redenen waarom de doorstroming op de woningmarkt bijna stil is komen te liggen. De NVB zegt om die reden met de overheid en consumentenorganisaties te overleggen over de ontwikkelingen op het gebied van restschuld.
Net als Rabobank en makelaarsorganisatie NVM, ziet ook Noordervliet tekenen van herstel op de woningmarkt. ,,We merken dat er meer gesprekken zijn met hypotheekadviseurs, de woonquote (verhouding tussen de hypotheeklasten en het inkomen) is sinds 1989 niet meer zo gunstig geweest als nu en de daling van de woningprijzen zwakt af'', weet de directeur.
Hij voorspelt om die redenen dat de huizenprijzen in de tweede helft van dit jaar of begin volgend jaar stabiliseren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl